21 Temmuz 2013 Pazar

Narlı Erik Kompostosu





          Eskiden daha sık yapılan komposto ve hoşaf sofralardaki yerini meyve sularına ve gazlı içeceklere bıraktı. Osmanlı zamanında büyük bir öneme sahip olan komposto ve hoşaf yemekten sonra kahveden hemen önce ikram edilirmiş. Benim içinse çocukluğumu hatırlatan bir lezzet.
     
     Bu arada hoşaf mı demeli, yada komposto mu? Temel olarak ayni anlamda olsalar da ufak bir farklılıkları bulunmakta. Kuru meyvelerle yapılana hoşaf, 
 kuru meyvenin yerine taze meyve kullanılırsa, buna da komposto deniyor. Hoşaf kelimesinin aslı hoş-ab'dan gelmekte yani hoş su anlamına gelmekte...
     
     Gelelim geleneksel tatlarımızdan kompostonun yapımına....



  Malzemeler:

8 10 adet kırmızı erik
1/2 nar
5 su bardağı su
1 su bardağından iki parmak az toz şeker
2 adet çubuk tarçın
3 adet karanfil

Hazırlanışı:

     Erikleri yıkayıp, küp küp doğrayın. Narı ikiye bölüp tanelerini ayırın. Derin bir tencerenin içine tüm malzemeleri ekleyip, orta ateşte kaynatın. Soğuması için buzdolabına alın, soğuyunca servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder