18 Kasım 2012 Pazar

Kayısı Reçeli



   En sevdiğim meyve olan şekerpare kayısının tüm yıl hayalini kurduktan sonra yazın gelmesi ile gerçeğe dönüşmesine ramak kalmıştı.



   Bir çok meyve her zaman ve dünyanın bir çok yerin de rahatlıkla bulunabiliniyorken, şekerpare kayısı bir tek Türkiye'de yetişen bir meyve olma özelliği taşıyor, keza can erik te öyle... 
   Hal böyle olunca özellikle yurt dışında yaşayanlar için büyük bir özleme dönüşebiliyor. 
En azından benim için böyle. 
   Bu yaz İstanbul ziyaretim de pazardan aldığım minik minik kayısıların şekerpare olduğundan emin bir şekilde eve geldikten sonra karşılaştığım hafif ekşimsi tat, benim için tam bir hayal kırıklığı oldu. 
Bu hüsran, kayısıların reçele dönüşme sürecini de başlatmış oldu.





Malzemeler:

1 kilo kayısı
1 kilo toz şeker
1/2 limon suyu





Hazırlanışı:

  Kayısılar iyice yıkanır çekirdekleri çıkartılır, her kayısı 4'e bölünür, üzerine 1 kg. toz şeker döküp. tencerenin kapağı kapatılır. Bir gece bekletilir.


   Ertesi gün ocağa alınır, kaynatılır.Tencerenin büyük olmasına dikkat edilmeli. Küçük tencerede kaynatılırsa,kayısı kaynama sırasında çok köpüren bir meyve olduğundan taşabilir. Suyu iyice azalınca, 1/2 limonun suyu sıkılır, 5 dakika daha kaynatılarak ocaktan alınır. Tencerede tamamen soğuyunca kavanozlara alınarak saklanır.


                                                  Canım anneme sevgilerimle....

1 yorum: