Bir çok meyve her zaman ve dünyanın bir çok yerin de rahatlıkla bulunabiliniyorken, şekerpare kayısı bir tek Türkiye'de yetişen bir meyve olma özelliği taşıyor, keza can erik te öyle...
Hal böyle olunca özellikle yurt dışında yaşayanlar için büyük bir özleme dönüşebiliyor.
En azından benim için böyle.
Bu yaz İstanbul ziyaretim de pazardan aldığım minik minik kayısıların şekerpare olduğundan emin bir şekilde eve geldikten sonra karşılaştığım hafif ekşimsi tat, benim için tam bir hayal kırıklığı oldu.
Bu hüsran, kayısıların reçele dönüşme sürecini de başlatmış oldu.
Malzemeler:
1 kilo kayısı1 kilo toz şeker
1/2 limon suyu
Hazırlanışı:
Kayısılar iyice yıkanır çekirdekleri çıkartılır, her kayısı 4'e bölünür, üzerine 1 kg. toz şeker döküp. tencerenin kapağı kapatılır. Bir gece bekletilir.
Ertesi gün ocağa alınır, kaynatılır.Tencerenin büyük olmasına dikkat edilmeli. Küçük tencerede kaynatılırsa,kayısı kaynama sırasında çok köpüren bir meyve olduğundan taşabilir. Suyu iyice azalınca, 1/2 limonun suyu sıkılır, 5 dakika daha kaynatılarak ocaktan alınır. Tencerede tamamen soğuyunca kavanozlara alınarak saklanır.
Canım anneme sevgilerimle....
YanıtlaSilellerine sağlık Melda eminim çok lezzetlidir..