2 Kasım 2012 Cuma

Vegan Kahvalti



     Bazen sağlık sebebiyle bazense yasam tarzından dolayı tercih edilen vegan beslenme tarzında ki en büyük sıkıntı beslenmedeki açıkların kapatılamamasıyla  ilgili yaşanıyor.Bu sebeple akılcıl bir beslenme düzeni seçilmeli ve hayvansal gıdalardan alınamayan protein ve vitaminler alternatif yiyeceklerle yerine konulmaya çalışılmalı. Açıkçası bu düzene alışmak başta zor gibi gelse de zaman için de rutine dönüşmekte....


Gelelim tariflerimizin besin değerlerine....
Muz: Potasyum kaynağı olması özelliği ile kas kramplarına ve kas güçsüzlüğüne çok iyi gelir. Muzun potasyum içeriğinin fazla olması meyvenin tüketimi ile kasların çalışması, sinir uyarımı ve vücudun su dengesinin kontrolü sağlanmış olur. Potasyum sayesinde kanın pıhtılaşması sağlanır. Kesik, aşırı kanamalarda fazla kan kaybının olması da  engellenmiş olur.
100 gr. soyulup dilimlenmiş taze muz yaklaşık 85 kaloridir ve 1,1 gr. protein, 26 mgr. fosfor, 8 mgr. kalsiyum, 0,7 mgr. demir, 370 mgr. potasyum, 33 mgr. magnezyum barındırır.Özellikle spor sonrası kas kaybını engellemek için tavsiye ediliyor.

Çilek: Bağışıklığı güçlendiren, besin değeri yüksek bir meyvedir. Bedenimize sızmış olan bazı virüsler için öldürücü etkiler taşır. Sinirleri kuvvetlendirip, bağırsak kurtlarını döker ve ateş düşürür.Çileğin kansere yakalanma ve kanserden ölme riskini azalttığı, son zamanlarda yapılan araştırmalar sonucu kabul görmektedir.İdrar söktürücüdür. Ayrıca romatizma ve gut hastalığı yangılarını azaltıcı etkileri vardır.
Çilek içinde çok bol A,B,C vitaminleri olduğu için özellikle çocukların ve bluğ çağındaki gençlerin can dostudur.

Fıstık ezmesi: 
Florida Üniversitesinde ki bilim adamları yer fıstıklarının içerdikleri antioksidan seviyesi bakımından meyvelere rakip olduklarını bulmuşlar. Yer fıstığı kansere karşı özellikleri olan betasitosterol acısından mükemmel kaynaklardır.
 Amerika Besin Koleji Gündeminin bir çalışması, düzenli yer fıstığı tüketiminin trigliseriti düşürdüğünü ve kardiyovasküler hastalıkları önlemeye katkısı olduğu ve bu  besinlerin artışıyla diyet kalitesini geliştirdiğini göstermiştir.

Keten tohumu: Omega 3 zengini keten tohumu yüksek oranda çoklu doymamış yağ asitleri, düşük oranda doymuş yağ asidi, yüksek oranda lifle birlikte bol miktarda potasyum, az miktarlarda ise magnezyum, demir, bakır, çinko ve çeşitli vitaminler içerir. 100 gr. keten yağı 13.4 mg. E vitamini, 100 gr. keten tohumu ise yaklaşık 450 kcal. 
 Sizlerle paylaşacağım bu basit kahvaltı seçenekleri sizin tok kalmanızı ve değerli besinlerle kahvaltınızı zenginleştirmenize olanak tanıyacaktır.Diyet yapanlar içinde keyifli bir alternatif. Ben sabahları  büyükçe bir kase de hazırlıyorum kendime, sabah mailerimi kontrol ederken tadını çıkarta çıkarta yiyorum.Diyet yapan arkadaşlara tavsiyem kendinize ait hoşunuza gidecek bir kase edinin ve menülerinizi onunla tüketin sizi daha çok motive edecektir.


1.Kahvaltı Önerisi:

1 dilimlenmiş muz
5-6 doğranmış çilek
1 tatlı kaşığı taze öğütülmüş keten tohumu
1 çorba kaşığı ince öğütülmüş badem
1 çorba kaşığı bal ( opsiyonel vejetaryenlar icin),  akça ağaç şurubu yada pekmez kullanabilirsiniz


2.Kahvaltı Önerisi:

1 dilimlenmiş muz
1 tatlı kaşığı keten tohumu
2 tatlı kaşığı fıstık ezmesi

2 yorum:

  1. Bal vegan değildir, hatırlatmak isterim... Yerine pekmez ve/veya tahin kullanılabilir.

    YanıtlaSil
  2. Cok haklisiniz, opsiyonel bir secenek olarak sunmustum ama belirtmeyi gözden kacirmisim hemen duzeltme yapiyorum. Teşekkürler hatirlatma icin💕

    YanıtlaSil